Affiliate marketing beginnen
02 mei 2023 
7 min. leestijd

Affiliate marketing beginnen

Affiliate marketing beginnen

Heb je last van hoe alles steeds duurder wordt? Ben je op zoek naar een bron van extra inkomsten? Wil je (meer) financieel onafhankelijk (FIRE) of financieel vrij worden? Dan kan het voor jou een goed idee zijn om met affiliate marketing te beginnen. 

Het was in 2018 dat ik nadacht over meer financiële onafhankelijkheid. Ik zat “in between jobs” en dat had als voordeel dat ik tijdelijk wat meer vrije tijd had. Tot rust kon komen en er ruimte ontstond voor andere ideeën.

Net als Pipi Langkous geloof ik dat als ik iets nog nooit heb gedaan, ik denk dat ik het wel kan. Nou ja, ik geloof dat ik het kan leren. Zo dacht ik al jaren aan het kunnen maken van een website. Ik had het alleen nog nooit eerder gedaan en wist niet welke vaardigheden en middelen daarvoor nodig waren. 

Ik wilde een platform bouwen voor sociale ondernemers en geld vragen voor advertentieruimte. Toen ik dit idee besprak met een vriend wees hij mij erop dat mijn concept leek op het verdienmodel affiliate marketing. Ik besloot om me onmiddellijk in dit onderwerp te verdiepen. Het zou een weg naar (meer) financiële onafhankelijkheid kunnen zijn. Een bron van extra inkomsten. Ik besloot met affiliate marketing te beginnen. 

In dit blog vertel ik jou graag meer over affiliate marketing, wat een affiliate precies doet, over affiliate netwerken en hoe je kunt beginnen met affiliate marketing.


"Het geheim om vooruit te komen is om te beginnen." - Mark Twain -


Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een manier van online marketing waarbij de adverteerder zijn producten of diensten promoot via een affiliate. De adverteerder betaalt de affiliate een commissie voor elke verkoop die wordt gedaan via de unieke link of code van de affiliate. Het is een win-win situatie voor zowel de adverteerder als de affiliate. De adverteerder krijgt meer exposure en verkopen, terwijl de affiliate geld kan verdienen zonder een eigen product of dienst te hoeven ontwikkelen.

Wat is een affiliate?

Een affiliate is de persoon of bedrijf die producten of diensten van een adverteerder promoot en daarvoor een commissie ontvangt. Affiliates zijn verantwoordelijk voor het genereren van verkeer naar de website van de adverteerder en het stimuleren van verkoop van producten of diensten via hun eigen online kanalen. Affiliates kunnen verschillende strategieën gebruiken om verkeer te genereren, zoals zoekmachine optimalisatie, social media marketing of betaalde advertenties. Dit blog is geschreven met jou als (aanstaande) affiliate in het achterhoofd.

Kun je veel geld verdienen met affiliate marketing?

Met affiliate marketing kun je veel geld verdienen, maar het zal je niet komen aanwaaien. Alles hangt af van de moeite die je ervoor doet. Ben je leergierig, een doorzetter en geduldig? Geloof je in jezelf en kun je je focussen? Dan kun je zeker (veel) geld verdienen met affiliate marketing.

Slapend rijk worden of toch niet?

Hier zit een kern van waarheid in. Een goede affiliate marketing website genereert inkomen terwijl jij iets anders aan het doen bent, dus ook als je slaapt en anderen nog niet 💤. Dit raakt aan de essentie van passief inkomen. Passief inkomen is inkomen dat blijft binnenkomen ook als je niet aan het werk bent. Dit is wat affiliate marketing begrijpelijk zo aantrekkelijk maakt voor veel mensen. 

Affiliate netwerken

Om als affiliate aan de slag te gaan, kun je je aanmelden bij een affiliate netwerk. Een affiliate netwerk brengt adverteerders en affiliates bij elkaar en zorgt voor een platform waarop de affiliate de producten of diensten van de adverteerder kan promoten. Het netwerk biedt ook de nodige tools en technologieën om de verkoop te meten en de commissie uit te betalen. Enkele bekende affiliate netwerken zijn PayPro, Daisycon, Tradetracker en Awin.

affiliate marketing beginnenAffiliate marketing beginnen -
Het geheim om vooruit te komen is om te beginnen.

Beginnen met affiliate marketing

Als je wilt beginnen met affiliate marketing, is het belangrijk om eerst te bedenken welke niche je wilt targeten. Kies een onderwerp waar je interesse in hebt en waar voldoende vraag naar is. Op deze manier is het gemakkelijker om content te creëren die relevant is voor je doelgroep. Zo kun je bijvoorbeeld producten of diensten promoten die gerelateerd zijn aan jouw niche. Vervolgens kun je je aanmelden bij een affiliate netwerk. Het is belangrijk om je aan te melden bij een netwerk dat bij jouw niche past. Als je bijvoorbeeld een blog hebt over koken, dan kun je je aanmelden bij een netwerk dat zich richt op kookproducten en keukengerei. De meeste grote netwerken faciliteren verschillende soorten adverteerders en vaak kun je jouw niche wel vinden bij één van de grote affiliate netwerken.

Wanneer je bent geaccepteerd als affiliate, kun je beginnen met het promoten van producten of diensten van de adverteerder. Dit kun je doen door links, banners of andere promotiematerialen op je website te plaatsen.

Als affiliate is het belangrijk om relevante en waardevolle content te creëren voor je doelgroep. Door bijvoorbeeld productreviews te schrijven of tutorials te maken over hoe je een product gebruikt, kun je je publiek informeren en inspireren. Zo bouw je vertrouwen op en vergroot je de kans dat je volgers ook daadwerkelijk overgaan tot een aankoop. 

Affiliate marketing beginnen zonder website

Hoewel het hebben van een eigen website veel voordelen heeft om als affiliate aan de slag te gaan, is het niet per se noodzakelijk. Er zijn verschillende manieren waarop je als affiliate zonder website geld kunt verdienen. Hieronder licht ik er een paar uit:

-    Social media: Door gebruik te maken van social media kun je je bereik vergroten en een publiek opbouwen. Door regelmatig waardevolle content te delen en links te plaatsen naar de producten die je promoot, kun je je volgers aansporen om het product te kopen.

-    E-mail marketing: Door een mailinglijst op te bouwen kun je je volgers op de hoogte houden van de producten die je promoot. Dit kan bijvoorbeeld door een nieuwsbrief te versturen met links naar de producten.

-    YouTube: Door video's te maken over de producten die je promoot, kun je je volgers informeren en inspireren. Door gebruik te maken van affiliate links in de beschrijving van de video, kun je geld verdienen.

Voordelen van affiliate marketing met website

Er zijn verschillende voordelen van affiliate marketing met een website. Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet:

-    Meer controle over de content: Met een eigen website heb je meer controle over de content die je plaatst. Hierdoor kun je de informatie en de manier waarop je producten promoot beter afstemmen op de behoeften van je doelgroep.

-    Hogere conversieratio: Een goed ontworpen website kan de conversieratio verhogen. Door bijvoorbeeld duidelijke call-to-actions te plaatsen, een overzichtelijke navigatie en een aantrekkelijk design, kunnen bezoekers sneller en gemakkelijker een aankoop doen.

-    Meer mogelijkheden om te verdienen: Met een eigen website kun je niet alleen affiliate links plaatsen, maar ook advertenties en gesponsorde content. Hierdoor heb je meer mogelijkheden om te verdienen en kun je je inkomsten diversifiëren.

-    Opbouwen van autoriteit: Met een eigen website kun je een autoriteit opbouwen in je niche. Door regelmatig waardevolle content te delen en jezelf te positioneren als expert, kun je het vertrouwen van je publiek winnen en je merk versterken. Ben je bijvoorbeeld een student en volg je een ICT opleiding? Dan kun je met je eigen website werken aan jouw profiel als professional in deze branche, tegelijkertijd producten en diensten van adverteerders in deze branche promoten. Of reviews over je studieboeken schrijven en deze promoten voor de adverteerder. Door dit te doen bouw je autoriteit op én je genereert extra inkomen met je website.

-    Meetbaarheid en analyse: Met een website kun je de resultaten van je affiliate marketing activiteiten goed meten en analyseren. Hierdoor kun je inzicht krijgen in de prestaties van je content en je strategie bijsturen waar nodig.

Makkelijk je eigen website maken?

Wil jij makkelijk je eigen content website kunnen maken met software:

-    Waarmee je je website zonder programmeerkennis “in elkaar kunt klikken”?

-     Die gemaakt is voor hoge conversie?

-    Die je 14 dagen kunt uitproberen?


        Lees over Phoenix software     

Master je mindset

Om succesvol te worden met affiliate marketing is het belangrijk om de juiste mindset te hebben. Master je mindset" betekent letterlijk vertaald "beheers je denkwijze". Het is een term die staat voor het ontwikkelen van een positieve en productieve manier van denken.

Het gaat erom dat je bewust wordt van de gedachten die je hebt en hoe deze invloed hebben op je emoties en gedrag. Door je mindset te "beheersen" kun je negatieve gedachten en overtuigingen omzetten in positieve en krachtige gedachten die je helpen bij het behalen van je doelen. Als je gaat beginnen met affiliate marketing, dan zul je ook wel eens met tegenslag te maken krijgen en dan is het belangrijk om niet op te geven, maar om door te gaan en je leervermogen aan te spreken. Je mindset is namelijk geen vast gegeven, maar iets dat je kunt veranderen en verbeteren. Door bijvoorbeeld te werken aan zelfreflectie, positief denken en het stellen van doelen kun je je mindset versterken en je persoonlijke ontwikkeling stimuleren. 

Tot slot

Affiliate marketing is een interessante manier om online geld te verdienen. Door als affiliate producten of diensten van een adverteerder te promoten, kun je commissie verdienen wanneer er een verkoop plaatsvindt. Het is belangrijk om een niche te kiezen waar je affiniteit mee hebt en waar voldoende vraag naar is. Door relevante en waardevolle content te creëren voor je doelgroep, bouw je vertrouwen op en vergroot je de kans op een aankoop. Door gebruik te maken van social media, e-mailmarketing of YouTube kun je als affiliate geld verdienen. Het hebben van een eigen website heeft echter de nodige voordelen

Veel succes!


Reactie plaatsen