Affiliate marketing met je eigen website of met social media?
25 augustus 2023 
6 min. leestijd

Affiliate marketing met je eigen website of met social media?

Affiliate marketing met je eigen website of met social media?

Affiliate marketing met je eigen website of met social media? In dit blog legt Mijnleervermogen.nl uit wat de verschillen zijn tussen beide manieren en ook hoe ze elkaar kunnen versterken.

Misschien heb je al een eigen website met veel bezoekers. Of misschien heb je al een social media account met veel volgers. In dit blog geef ik ook twee voorbeelden van affiliate netwerken, PayPro en Daisycon, waar je je kunt aanmelden en meteen kunt starten met affiliate marketing.

Heb je nog geen eigen website en overweeg je met een eigen website en affiliate marketing een extra bron van inkomsten op te bouwen? In dit blog vertel ik ook over de voordelen van Phoenix software die ik gebruik voor mijn website Mijnleervermogen.nl.

Na het lezen van dit blog heb je een goed beeld gekregen van:

 • De 10 belangrijkste verschillen tussen affiliate marketing met een eigen website of affiliate marketing met social media.
 • 5 voordelen van het combineren van affiliate marketing met een website én affiliate marketing met social media.
 • Voordelen van Phoenix software die ik ervaar in het ontwikkelen en beheren van Mijnleervermogen.nl

10 verschillen tussen affiliate marketing met een eigen website of affiliate marketing met social media

De 10 verschillen worden uitgelegd aan de hand van 10 thema’s:

 1. Eigendom en controle
 2. De diepte van de inhoud / content
 3. De langdurige versus tijdelijke aard van je content
 4. Vertrouwen en autoriteit
 5. Linkbeheer
 6. SEO en organisch verkeer
 7. Flexibiliteit in soorten content
 8. Diepgaande tracking en analyse

#1 Eigendom en Controle

Website: Bij het opzetten van je eigen website behoud je volledige controle over de inhoud, lay-out en structuur. Je kunt de gebruikerservaring optimaliseren en de branding aanpassen zoals jij dat wilt.

Sociale Media: Op sociale media platforms ben je gebonden aan de structuur en functies die het platform biedt. Je hebt minder controle over de presentatie en branding van je affiliate content.

#2 De diepte van de inhoud / content

Website: Met een eigen website kun je diepgaande content maken, zoals blogs, handleidingen en reviews. Dit biedt de mogelijkheid om potentiële klanten uitgebreid te informeren en hen te overtuigen.

Sociale Media: Op sociale media zijn berichten meestal kort en vluchtig. Je hebt beperkte ruimte om complexe informatie over te brengen, wat de diepgang van je promoties kan beïnvloeden.

#3 De langdurige versus tijdelijke aard van je content 

Website: Content met affiliate links op je eigen website blijft vaak langdurig of zelfs permanent beschikbaar, waardoor het potentieel heeft om langdurig verkeer en inkomsten te genereren. Jij bepaalt of de content beschikbaar blijft op je site of niet. Het grote voordeel hiervan is dat een enkele blog met affiliate links met veel bezoekers daardoor voor jou passief inkomen kan genereren. En dat is precies de bedoeling!

Sociale Media: Berichten op sociale media hebben vaak een kortere levensduur. Ze kunnen snel uit de feed van gebruikers verdwijnen, wat resulteert in een kortere blootstelling aan je affiliate links.

#4 Vertrouwen en Autoriteit

Website: Met een goed ontwikkelde website kun je autoriteit en vertrouwen opbouwen bij je doelgroep. Dit kan resulteren in een hogere conversieratio, omdat mensen eerder geneigd zijn om te kopen van iemand die ze als een expert beschouwen.

Sociale Media: Het opbouwen van dezelfde mate van vertrouwen en autoriteit via sociale media kan uitdagender zijn vanwege de beperkte ruimte en vluchtige aard van de interacties.

#5 Linkbeheer

Website: Op je eigen website kun je affiliate links strategisch plaatsen en beheren. Je kunt A/B-tests uitvoeren, conversies volgen en optimalisaties doorvoeren om de prestaties te verbeteren.

Sociale Media: Sociale media platforms kunnen beperkingen opleggen aan het gebruik van externe links. Niet alle platforms staan directe affiliate links toe, en zelfs als ze dat wel doen, heb je mogelijk minder controle over het volgen van conversies.

#6 SEO en organisch verkeer

Website: Met een eigen website kun je zoekmachineoptimalisatie (SEO) toepassen om je content te zo hoog mogelijk te laten scoren in zoekmachines. Dit kan zorgen voor een constante stroom van organisch verkeer naar je affiliate links.

Sociale Media: Sociale media leveren meestal direct verkeer op basis van interacties binnen het platform. Ook top natuurlijk. Social media is minder geschikt voor langdurig organisch verkeer zoals dat wordt gegenereerd door goed geoptimaliseerde websitecontent.

#7 Flexibiliteit in soorten content

Website: Op je eigen website heb je de flexibiliteit om verschillende soorten content te gebruiken, zoals tekst, afbeeldingen, video's en interactieve elementen. Dit maakt het mogelijk om diverse benaderingen te testen.

Sociale Media: Sociale media beperken de soorten content die je kunt delen en kunnen minder geschikt zijn voor uitgebreide, informatieve inhoud zoals blogs.

#8 Diepgaande tracking en analyse

Website: Met behulp van webanalysetools zoals Google Analytics of Google Search Console kun je gedetailleerde informatie verzamelen over het gedrag van websitebezoekers. Dit stelt je in staat om het traject van bezoekers te volgen en te begrijpen, wat kan leiden tot betere conversie-optimalisatie.

Sociale Media: Hoewel sociale media platforms enkele analyses bieden, zijn ze vaak minder gedetailleerd dan wat je kunt verkrijgen met specifieke website-analysetools.

#9 Conversiegerichte omgeving

Website: Je kunt je website specifiek ontwerpen en optimaliseren voor conversies. Je kunt call-to-action knoppen, formulieren en andere elementen toevoegen die bezoekers aanmoedigen om actie te ondernemen.

Sociale Media: Sociale media platforms zijn ontworpen voor interactie en sociale betrokkenheid, wat kan afleiden van de focus op directe conversies.

# 10 Evergreen content investering

Website: Hoogwaardige content op je website blijft meestal waardevol voor langere tijd. Het kan geleidelijk aan meer verkeer en inkomsten genereren naarmate je website groeit. Als je er daarnaast voor zorgt dat een deel van je content zogenaamd “evergreen” is dan zit je helemaal goed.

Sociale Media: Content op sociale media heeft vaak een kortere levensduur en kan snel verloren gaan in de constante stroom van berichten.

5 voordelen van het combineren van affiliate marketing met een website en affiliate marketing met social media

#1 Bereik van diverse doelgroepen

Door zowel een eigen website als sociale media te gebruiken, kun je verschillende doelgroepen bereiken. Sommige mensen geven de voorkeur aan diepgaande inhoud op websites, terwijl anderen meer geneigd zijn om snel te reageren op sociale media. Je vergroot je bereik door beide kanalen te benutten.

#2 Synergie in content verspreiding

Je kunt dezelfde of aanvullende inhoud delen op zowel je website als sociale media. Bijvoorbeeld, je kunt een uitgebreide blogpost op je website plaatsen en deze vervolgens delen via sociale media voor meer zichtbaarheid. Dit zorgt voor een samenhangende en consistente boodschap. Voeg daar e-mail marketing en een nieuwsbrief aan toe voor je achterban en je bent compleet.

#3 Diversificatie van inkomstenstromen

Door zowel je website als sociale media te gebruiken, kun je meerdere inkomstenstromen creëren. Als één kanaal minder presteert, kan de opbrengst van het andere kanaal dit opvangen. Dit helpt je om afhankelijkheid van één bron te verminderen.

#4 Versterking van merk en autoriteit

Een website kan worden gebruikt om diepgaande en deskundige inhoud te bieden, wat je helpt om jezelf als een autoriteit in je niche te vestigen. Sociale media kunnen worden gebruikt om deze autoriteit te versterken door regelmatige interactie en direct contact met je publiek.

#5 Optimalisatie en tracking

Je kunt gebruikmaken van de nauwkeurige tracking en analysemogelijkheden van je website voor conversie-optimalisatie. Tegelijkertijd kun je op sociale media experimenteren met verschillende benaderingen en snel zien welke soorten content en strategieën goed presteren.

Het combineren van zowel een eigen website als sociale media voor affiliate marketing stelt je in staat om een holistische en strategische aanpak te hanteren. Door de voordelen van beide kanalen te benutten, kun je je marketinginspanningen maximaliseren en een breder publiek aanspreken.

Beide benaderingen hebben hun eigen voordelen en nadelen, en als je wilt kiezen dan hangt je keuze hangt af van je doelstellingen, strategie en de mate van controle die je wilt over je marketinginspanningen.

Voordelen van Phoenix software voor je eigen website

Phoenix software is gemaakt voor (aanstaande) online ondernemers en dit vind ik de belangrijkste voordelen:

 1. Tal van voorbeelden van pagina’s om te kiezen en te bewerken, zoals salespagina’s, contactpagina’s, pagina’s speciaal voor webinars etc.
 2. Verschillende lay-outs voor het schrijven van je blogs. Blogs kunnen in de AMP variant gemaakt en gepubliceerd worden, waardoor de blogs hoger gewaardeerd worden door Google. Allebei handig als je van plan bent een content gedreven affiliate marketing website te maken om zo passief inkomen te genereren.
 3. Kant-en-klare elementen (drag and drop) om makkelijk je eigen website te kunnen maken
 4. De mogelijkheid voor het toevoegen van lead magnets zoals pop-ups en ribbons.
 5. Statistieken dashboard.
 6. Mobile first in en voor een mobile wereld. Dit betekent een optimale en snelle weergave van je website en landingspagina’s op mobiele apparaten.
 7. Last but not least: Korte lijnen met het support team voor jouw vragen tijdens het bouwen van je website. In de beschikbare handleidingen vind je echter meestal het antwoord op je vraag.

Het is uiteraard mogelijk om Phoenix software te gebruiken als particulier.

Heb je nog nooit een website gemaakt en vraag je je af of je dit kunt?

Stel dan deze checkvragen aan jezelf:

 1. Wil ik leren om een website te maken?
 2. Ben ik (best) handig met gangbare software zoals Word, Excel en PowerPoint?
 3. Probeer ik nieuwe voor mij onbekende functies in bijvoorbeeld Word, Excel en Powerpoint?
 4. Ben ik “vrienden met Google”? Met andere woorden: als ik iets niet weet is Google (of Bing) dan de eerste plek waar ik zoek naar het antwoord?
 5. Gebruik ik YouTube als aanvullende bron van informatie?
 6. Weet ik hoe ChatGPT werkt of wil ik dat leren als hulpmiddel voor bijvoorbeeld het schrijven van blogs? Of als extra bron van informatie naast eerder genoemde bronnen?
 7. Vraag ik om hulp wanneer ik ergens niet uitkom?
 8. Zet ik door bij uitdagingen of tegenslag?
 9. Vier ik mijn successen? Elke stap in het ontwikkelen van je eigen website is een mijlpaal om te vieren!

Je vraag je misschien af waarom dit dé checkvragen zijn. En waarom ik Word, Excel en Powerpoint noem als referentie software. Dit zijn uiteraard niet dé checkvragen, maar ze geven m.i. wel een goede indicatie van je motivatie en kans van slagen om een nieuwe website te maken met Phoenix software. Echter geen garantie. Gelukkig is het mogelijk om Phoenix software 14 dagen gratis uit te proberen voor een eerste indruk van de mogelijkheden.

PayPro en Daisycon zijn twee voorbeelden van affiliate netwerken waar je je kunt aanmelden met beide soorten media om te starten met je eigen affiliate marketing project.

Veel succes en plezier!

Reactie plaatsen