AIDA-model

Wie heeft het AIDA-model bedacht?

Het AIDA-model is een beroemd instrument in de wereld van marketing en communicatie. Het AIDA model werd voor het eerst gepubliceerd door E.K. Strong rond 1920, maar werd volgens Strong zelf eind 19e eeuw ontwikkeld door St. Elmo Lewis. Het model wordt dus al meer dan een eeuw succesvol  gebruikt in de marketing wereld.

Waar staat het AIDA-model voor?

AIDA is een acroniem (afkorting die uitgesproken wordt als een woord) en staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Dit model biedt online marketeers een gestructureerde aanpak om de aandacht van consumenten te trekken, hun interesse te wekken, het verlangen naar een product of dienst op te bouwen en uiteindelijk hen aan te zetten tot actie.

We worden tegenwoordig dagelijks blootgesteld aan talloze reclame-uitingen, zowel online als offline. Het is daarom heel belangrijk om op te vallen en de aandacht van potentiële klanten te trekken. Maar hoe doe je dat?

Hoe pas je het AIDA-model toe?

In dit blog beschrijf ik hoe mijn homepage, tevens landingspagina volgens AIDA is opgebouwd, zodat je een goed beeld krijgt bij hoe je AIDA kunt gebruiken op jouw website.

Attention – De aandacht krijgen

Attention of de aandacht krijgen is de eerste stap in het AIDA-model. Een effectieve manier om aandacht te genereren is het creëren van aantrekkelijke en opvallende reclameboodschappen. Dit kan variëren van pakkende koppen tot opvallende visuele elementen die de aandacht van bezoekers van je website direct weten te grijpen.

Op de homepage van mijnleervermogen.nl ziet dat er zo uit.


aida-attention-aandachtAIDA - Attention - Aandacht

Met een paar korte zinnen vraag ik aandacht voor een mogelijk probleem in jouw leven en biedt een oplossing aan. Namelijk het downloaden en lezen van mijn gratis e-book “Wat is affiliate marketing?”, zodat je kunt leren over een mogelijkheid voor een extra inkomstenbron en passief inkomen. Heb ik je aandacht? Dan gaan we verder.

Interest – Interesse opwekken

Na het wekken van de aandacht, is het essentieel om de interesse van je bezoeker, de potentiële klant te wekken. Dit is de tweede fase van het AIDA-model: Interest. Het gaat erom dat je de bezoeker van je website  laat zien waarom jouw product of dienst de moeite waard is en hoe het kan voldoen aan hun behoeften en verlangens. Dit kan worden bereikt door middel van overtuigende argumenten, het benadrukken van unieke eigenschappen en voordelen, en het verstrekken van relevante informatie die aansluit bij de interesses van de consument.

Op de homepage van mijnleervermogen.nl wek ik jouw interesse door eerst kort de unieke eigenschappen van affiliate marketing uit te leggen voor bezoekers die dat niet weten. Vervolgens nodig ik de bezoeker meteen uit om ook affiliate te worden met de vraag “Affiliate worden?” Met deze twee aspecten leg ik een basis voor verlangen. Dat ziet er zo uit:

aida-interest-interesseAIDA - Interest - Interesse

 Desire – Creëer verlangen naar

Als de interesse van de consument eenmaal is gewekt, is het tijd om het verlangen naar het product of de dienst op te bouwen. Dit is de derde fase van het AIDA-model: Verlangen. Het draait allemaal om het creëren van een emotionele connectie en het laten zien hoe het product of de dienst het leven van de consument kan verbeteren. Door de voordelen, kenmerken en waarde proposities van het product op een aantrekkelijke en overtuigende manier te presenteren, kun je het verlangen naar het product vergroten en de consument motiveren om het te willen bezitten of ervan gebruik te maken.

Om verlangen te creëren gebruik ik quotes, emotiewoorden en mijn bedrijfsvisie bij “Over Mijnleervermogen.nl. Kijk maar.

Action – Zet aan tot actie

Uiteindelijk is de laatste fase van het AIDA-model Actie. Nadat de aandacht is getrokken, de interesse is gewekt en het verlangen is opgebouwd, is het tijd om de consument aan te zetten tot actie. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals het doen van een aankoop, het invullen van een formulier, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het delen van de boodschap met anderen. Het is belangrijk om een duidelijke en overtuigende oproep tot actie te bieden, zodat de bezoeker weet wat er van hen wordt verwacht en hoe ze kunnen handelen.

Nu bij de bezoeker het verlangen is aangewakkerd om in actie te komen bied ik mijn gratis e-book aan. Opnieuw gebruik ik emotiewoorden om de bezoeker te overtuigen van de noodzaak tot actie. Tegelijkertijd leg ik uit wat de bezoeker kan verwachten van de inhoud van het product en ik ben transparant over het ook inschrijven voor de nieuwsbrief. Met een opt-in zorg ik ervoor dat de bezoeker bewust toestemming geeft voor het delen van zijn of haar e-mail adres.

AIDA en affiliate marketing

Je kunt het AIDA model ook gebruiken voor affiliate marketing door potentiële klanten aan te trekken en te overtuigen om via jouw affiliate links producten of diensten te verkopen. Door het AIDA-model toe te passen, kun je de effectiviteit van je marketinginspanningen vergroten.

Tot slot

Het AIDA-model is niet alleen van toepassing op reclame-uitingen, maar kan ook worden gebruikt in andere vormen van marketing en communicatie, zoals verkoopgesprekken, presentaties en zelfs sociale mediastrategieën.

Even benieuwd. Welke (emotie)woorden hebben jou het meest getriggerd op mijn homepage? Laat het weten in een Reactie.

Reactie plaatsen